Σύσταση – Ιστορία

Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας

Ο σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας ιδρύθηκε το 1982 στη Βέροια. Ιδρυτικά του μέλη ήταν Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι του νομού που με αίσθημα ευθύνης αλλά και μεράκι φρόντισαν για τη συνέχεια των παραδόσεων και της κουλτούρας της Κρήτης.

Οι προσπάθειες τους καρποφόρησαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έγινε γνωστός στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχοντας η χορευτική ομάδα με τις παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίες .

Καθιερωμένα, εδώ και χρόνια, τα παραδοσιακά γλέντια του συλλόγου είναι πόλος έλξης για ανθρώπους, κρητικούς και μη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και να αισθανθούν την κρητική ατμόσφαιρα. Περισσότερο γνωστό από όλα είναι το βράσιμο της ρακής του συλλόγου (Ρακοκάζανο – Γιορτή τσικουδιάς) που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβρη με Νοέμβρη.

Επίσης καθιερωμένος από αρχής του συλλόγου είναι ο ετήσιος χορός όπου κρητικοί καλλιτέχνες ταξιδεύουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια όλους τους καλεσμένους μέσα από τους τέσσερις νομούς του νησιού.

Τη φιλοσοφία των ιδρυτών του συλλόγου συνεχίζουν με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα οι νεώτερες γενιές κρητικών όπου και φροντίζουν για την κληρονομιά που τους παραδόθηκε.

Δεν ξεχνούμε και τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας στοχαστή Ν. Καζαντζάκη: “Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει”.