Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1541. Διδάχτηκε για πρώτη φορά την αγιογραφία σε ένα ενετικό εργαστήριο και επηρεάστηκε από την κρητική αγιογραφική σχολή (16ου αι.) και τη βυζαντινή τέχνη. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου και πέθανε το 1614.

Καλλιτεχνική φύση ο Ελ Γκρέκο, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, ασχολήθηκε με τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, αν και δεν υπάρχουν πολλά δείγματα της δουλειάς του, εκτός από τα γλυπτά εικονοστάσια του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγουο (1577), του παρεκκλησίου Σαν Χοσέ στο Τολέδο (1597 – 1599) και της εκκλησίας του Νοσοκομείου του Ελέους στην Ιλιέσκας (1603 – 1605).

Η εξελικτική πορεία της ζωγραφικής του Θεοτοκόπουλου μπορεί ενδεικτικά να παρακολουθηθεί στις τέσσερις πόλεις όπου έζησε διαδοχικά: το Ηράκλειο, τη Βενετία, τη Ρώμη και το Τολέδο. Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν , το “Παιδί που φυσάει το κάρβουνο”, “Η Αποκαθήλωση”, η “Μετάσταση της Θεοτόκου”, η “΄Ιαση του τυφλού”, το “Προσκύνηση των Μάγων”, η “Αγία Τριάδα”, ο “΄Αγιος Ιωάννης Βαπτιστής”, η “Παναγία του Ελέους”, η “Ανάληψη της Θεοτόκου” και πολλά άλλα.