ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ημαθίας σας καλωσορίζω στο δικτυακό μας τόπο. Η ιστοσελίδα μας, φιλοδοξεί να γίνει ένα κομβικό σημείο συνάντησης όλων των μελών μας αλλά και όλων των άλλων φορέων και παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα ή και έμμεσα με τα ήθη και έθιμα την Κρήτης αλλά και της παράδοσης γενικότερα.

Η ενεργός συμμετοχή, η ανταλλαγή απόψεων, η διαρκής ενημέρωση και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μελών μας είναι μερικοί από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου. Πιο σημαντική όμως είναι η ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού των ενεργειών όλων μας και μέσα από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, ο σύλλογος να μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς.

Με εκτίμηση

Αλυγιζάκης Στέλιος
Πρόεδρος Συλλόγου Κρητικών Ν. Ημαθίας

ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ

Στον Σύλλογό μας παραδίδονται μαθήματα Κρητικών χορών για όλες τις ηλικίες και για κάθε χορευτικό επίπεδο ! Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των μαθημάτων μπορείτε να ζητήσετε στα γραφεία του Συλλόγου.

η κρητη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση της Μεσογείου. Με πληθυσμό 623.065 κατοίκων, βρέχεται βόρεια από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Κατά τα έτη 3000 π.Χ.–1400 π.Χ. ήκμασε στο νησί ο Μινωικός πολιτισμός, ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο και τα Γουρνιά όπου βρέθηκαν ανακτορικά συγκροτήματα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.
Ολοκαύτωμα Μονής Αρκαδίου
Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι μια ιστορική Μονή στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο και ανοικοδομήθηκε περί τον 5ο αιώνα, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο, του οποίου το όνομα φέρει προς τιμή του.
Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Αιώνες αιμάτων και δακρύων έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.
Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και εφτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος (7 Ιουλίου 1936 - 8 Φεβρουαρίου 1980), γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Μία από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, ποιητής, δραματικός συγγραφέας και στοχαστής. Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι.
ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1541. Μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου και πέθανε το 1614.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες και τα νέα του συλλόγου μας αλλά και άλλων κρητικών συλλόγων ανά την Ελλάδα καθώς και πολιτιστικές ειδήσεις από την Κρήτη

 

Την πίτα του έκοψε ο σύλλογος
Την πίτα του έκοψε ο σύλλογος
29 Ιανουαρίου, 2024
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στον πολυχώρο «Άρωμα Πόλης» στη Βέροια, παρουσία πλήθους μελών και φίλων. Ο πρόεδρος ...
Κοπή Βασιλόπιτας 2024
Κοπή Βασιλόπιτας 2024
14 Ιανουαρίου, 2024
Το ΔΣ του Συλλογος Κρητικων Ν. Ημαθιας σας προσκαλούμε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30 στον πολυχώρο "Ἀρωμα Πόλης" (στο δρόμο προς νοσοκομείο), για να κόψουμε παρέα την Πρωτοχρονιά...
Πλακέτα σε Νίκο & Γιώργο Στρατάκη
Πλακέτα σε Νίκο & Γιώργο Στρατάκη
7 Δεκεμβρίου, 2023
Το χορευτικό του Συλλογος Κρητικων Ν. Ημαθιας συμμετείχε στην χτεσινή βραδιά με τον Νίκο & Γιώργο Στρατάκη. Ο πρόεδρος του συλλόγου μας τους απένειμε τιμητική πλακέτα για την συνεισ...

χορηγοι

Εταιρείες και Επιχειρήσεις που στηρίζουν τον σύλλογο μας και
τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του.

 

υποστηριξε τον συλλογο

Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας λειτουργεί με την υποστήριξη των φίλων/μελών του και υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων με την ουσιαστική αρωγή των χορηγών του. Κάθε δωρεά/χορηγία προς τον σύλλογο μας συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτισμικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.